Fortiden var en gang

Den får vi ikke gjort noe med lenger. Noen ganger angrer vi på ting, eller vi har noe som vi burde har gjort, eller noe vi føler vi burde ha gjort annerledes. Og disse negative tankene kan begynne å kverne og forårsake stress.

Da er det mye bedre med fremtiden – eller?

Den er som blanke ark og du har fargestiftene til å lage den så fin som du vil. Her ligger alle mulighetene . . . Hørte jeg en «men»? Kjenner du at du noen ganger ikke vet hva du skal velge, føler du at det forventes altfor mye av deg, at du må oppnå alt mulig rart, synes du at kravene av og til er overveldende, tror du at du ikke kan, grubler du, bekymrer du deg?

Ja, det er noe rart med fremtiden. Selv om den ikke er her enda, selv om den ikke er virkelighet enda, så kan vi bli stresset av den også!

Hvor skal jeg da finne et sted uten stressende tanker? Svaret er HER. Her og nå, i dette øyeblikket hvor det er verken fortid eller fremtid. Ved å fokusere på her og nå, ser du klarere hva som virkelig foregår i dette øyeblikket. Det som foregår i akkurat dette øyeblikket er som regel ikke så ille når det er skilt ut fra alle tanker om fortid og fremtid.

Hvordan kan jeg finne tilbake til her og nå? Oppmerksomhetstrening gir deg noen metoder for å være til stede i øyeblikket. Du trener deg på å fokusere på her og nå. Du blir deg bevisst din auto-pilot og lærer hvordan du kan slå den av. Det handler ikke om å bli tankeløs, men å observere hva som foregår uten å vurdere eller dømme. Da vil kvernende tanker stilne etterhvert og får hodet plass til praktiske og kreative tanker som er mer effektive.

Hvordan skal jeg få tid til enda mer? Jo mer du trener din oppmerksomhetsmuskel, jo sterkere den blir, akkurat som med fysisk trening. Og når du blir mer til stede i det du gjør, oppnår du også mer, og resultatene blir bedre. (Hvem vil ikke ha en oppmerksom sjåfør, kirurg, lærer?)

Når det er sagt, har forskning vist at bare 5 min. trening per dag allerede har effekt! Teknikkene kan lett integreres i hverdagslige aktiviteter, både hjemme og på jobb.

Har du fått lyst å trene din oppmerksomhet, din tilstedeværelse som coach?

Klikk her for å sjekke ut neste kurs ‘Mindfulness for coacher‘ som er spesialtilpasset coacher. Mindfulness gagner ikke bare deg selv, men kanskje aller mest dine kunder.

Forfatter Maria C. Hofman er en sertifisert ICF coach og Mindfulness instruktør, og i tillegg certified Points of You facilitator, Mindfulness-Based Strengths Practitioner, og Certified Zentangle Teacher