Plutselig står jeg der med diplomet i den ene hånden og et champagneglass i den andre. En etter en går de opp til Jan Georg og får sin diplom. Fine ord deles, det klappes og det skåles. Jeg hadde gledet meg til dette øyeblikket. Jeg hadde gledet meg til å ha fullført alle modulene, til å bli ferdig med eksamenene og til å slippe den til tider slitsomme reisingen mellom Bergen og Oslo, men akkurat nå føles det egentlig mest vemodig.

Foto: Anniken Valstad
Tekst:
Henrik Larsen

Reisen i Erickson Coaching er kanskje ikke helt over enda, men vi har gått inn for en mellomlanding og begynner nå på hver vår egne reiser. Er du ikke helt med? La meg spole tilbake et halvannet år.

Foto: Anniken Valstad

Reisen i Erickson Coaching er kanskje ikke helt over enda, men vi har gått inn for en mellomlanding og begynner nå på hver vår egne reiser. Er du ikke helt med? La meg spole tilbake et halvannet år.

Les også: Coachingskolen del 1 – Hva er coaching? (Ekstern link til Henriks webside)

Klar for avgang

Det var en sensommerdag og jeg hadde knapt begynt min nye jobb som sivilingeniør da telefonen ringte. Det var Jan Georg fra Erickson Coaching. Jeg visste med en gang hva det gjaldt, men det var ikke før jeg hørte gleden i stemmen hans at jeg skjønte at dette var gode nyheter. ”Gratulerer Henrik, juryen har avgjort at du er vinneren av…” Det var omtrent her i samtalen at jeg måtte reise meg opp å riste av meg gledesrykningene i kroppen. Jeg har vunnet mye rart før, men ingenting kan måle seg med dette. Dette var noe jeg virkelig ville. Jeg hadde vunnet hele kursløpet i TASC (The art & science of coaching) i Erickson Coaching. Jeg var klar for nye eventyr! (Ekstern link til Henriks webside).

Kort tid etter satt jeg allerede på flyet. Jeg husker hvordan jeg tittet ut av vinduet idet flyet stilte seg opp på rullebanen og tenkte på den spennende reisen jeg hadde foran meg. Jeg visste egentlig lite om hva jeg egentlig var på vei til, hva og hvem jeg kom til å møte, men jeg var i hvert fall på vei. Motoren begynte å dure kraftig og flyet akselererte, jeg ble presset bak og ned i setet. ”Nå tar det av, nå begynner reisen!”, tenkte jeg idet flyet lettet fra bakken.
 

Reisen gjennom modulene

Utdanning jeg hadde vunnet bestod av fire moduler, hvorav hver modul bestod av to samlinger i Oslo á 2-3 dager. Jeg skjønte tidlig at dette ville bli utfordrende i og med at jeg bodde i Bergen og hadde fulltidsjobb på si, men utfordringen tok jeg på strak arm. Er det ikke dette man har feriedager, kvelder og helger til? Ikke minst skulle disse kursene bli en god unskyldning for å treffe gode venner i Oslo. Her er en liten oppsummering av min reise gjennom disse fire moduelene:

Modul 1 – Visjonen

Jeg kommer inn i lokalet hvor jeg raskt får øye på Jan Georg, vi hilser og utveksler noen ord før jeg mingler videre med de andre kursdeltagerne og kursassistenter. Det første som slår meg er hvor mange forskjellige type mennesker med forskjellige bakgrunner: Sivilingeniør, skuespiller, leder, rektor, rådgiver, student, HR-konsulent. En spennende samling med mennesker som det senere skal vise seg at jeg skal rekke å bli godt kjent med i løpet av kursets løp.

Det ringer inn, bokstavelig talt. Helt fremst står Jan Georg, vår kommende reiseleder, med en liten bjelle og ringer. Med varm kaffe i koppen og notatblokken på fanget var jeg klar for mitt første møte med coaching.

I løpet av den første samlingen opplever jeg at aha-opplevelsen kommer som perler på en snor. Jeg lærer og får også praktisert hvordan ulike samtaleteknikker og små endringer i fokus i en samtale kan gjøre underverker i å få frem det beste hos fokuspersonen (personen som blir coachet). I denne modulen er det også stort fokus på det å finne frem til målet bakenfor målet hos fokuspersonen gjennom målkonkretisering (SMART). Det viktigste i denne modulen, slik jeg opplever det, er likevel det å lære å praktisere og bli stødig på den generelle strukturen for en god coachingsamtale, som skulle vise seg å være grunnmuren for resten av kurset. I kurset får vi også en innføring i hvordan en coachende lederstil fungerer i praksis, noe jeg tar med meg som noe veldig verdifullt.

Helt frem står Jan Georg, vår kommende reiseleder, med en liten bjelle og ringer. Med varm kaffe i koppen og notatblokken på fanget var jeg klar for mitt første møte med coaching.

Modul 2 – Veien til målet

Mellom modulene har vi jevnlige coachingtriader, hvor en gruppe kursdeltagere møtes over Skype for å praktisere og øve det vi har lært til nå. Dette viser seg fort å være en av de mest verdifulle delene av læringen. Coachingtriadene fortsetter gjennom hele kursets løp.

I den andre modulen ligger hovedfokuset på veien til målet, altså hvordan fokuspersonen skal nå det målet som er satt. I denne modulen fylles verktøykassen opp med gode øvelser tilpasset ulike situasjoner og mål for fokuspersonen. Her med stort fokus på tidsstyring og kreativitetsprosesser. Vi bruker her mye tid på å øve og praktisere disse modellene på hverandre. Og her må jeg virkelig si at det å få være fokuspersonen under noen av disse øvelsene har vært mer eller mindre ”mindblowing” for meg. Denne modulen ble for meg den mest verdifulle og innholdsrike delen av kurset.
 

Modul 3 – Kjernen

Den tredje modulen velger jeg å ta på våren, omtrent et halvt år etter den andre modulen. Dette på grunn av utfordringene med å kombinere kurset med fulltidsjobb. Etter å ha gått et halvt år uten kurs og praktisere kan jeg knapt vente idet vi setter i gang igjen med første samling i tredje modul.

I denne modulen er det fokus på det som kanskje kan kalles ”å coache følelser som ikke har ord enda”. Vi lærer å lytte enda dypere etter verdiordene og motivasjonsordene hos fokuspersonen, å praktisere øvelser samme med fokusperson tilknyttet dette og ikke minst det å håndtere det som gjerne ofte holder en tilbake og hindrer en i å nå eller kanskje også i det hele tatt å prøve skikkelig på å nå målet. Dette er gjerne frykten for å drømme stort, for å mislykkes eller lykkes eller kanskje frykten for konflikt.
 

Modul 4 – Mestring

Den siste modulen er i hovedsak en eksamensmodul hvor en skriftlig hjemmeeksamen utføres i forkant av samlingen og en praktisk eksamen i løpet av samlingen. Men hvis du er en av de som sliter med eksamensnerver, så frykt ikke, dette er den hyggeligste formen for eksamen jeg har vært borti i hvert fall, og jeg har hatt veldig mange eksamener hittil i mitt liv.

På første dagen i den siste modulen møtes vi på kvelden, på det som kalles mentor coach gym, etter å ha gjennomført kursdagen. Vi er trøtte og slitne alle mann, men dette er en unik mulighet til å finpusse ferdighetene som man ikke kan å glipp av. På mentor coach gym får vi muligheten til å trene på erfarne coacher som gir god og verdifull tilbakemelding. Jeg får ”utlevert” selveste Jan Georg til å trene på og merker meg en liten klump i halsen idet dette blir lest opp. Men jeg bestemmer meg for å gå inn for å levere en god coaching for å kunne vise Jan Georg at jeg er en verdig vinner av konkurransen. Det følte jeg at jeg gjorde.

Jeg har nå, som du leste i begynnelsen av dette innlegget, bestått modul 4 og dermed selve kursløpet. Det er ikke helt over enda. Nå gjenstår praktisering (25 praksistimer) og arbeid med en mappeinnlevering.
 

Uspesifisert reisemål

Så hvor går reisen videre etter at jeg har oppnådd sertifiseringen i Erickson Coaching? Jeg får spørsmålet stadig vekk og jeg har ikke noe godt svar å gi helt enda. Jeg har rett og slett et uspesifisert reisemål foran meg. Jeg har lekt med mange ulike tanker og idéer om hvordan jeg skal bruke denne verdifulle erfaringen i livet, og det er nettopp det jeg kommer til å gjøre. Leke meg og prøve det ut i ulike sammenhenger og se hva som fungerer og hva jeg liker. Uansett er den erfaringen jeg tar med meg fra kurset veldig verdifullt både generelt i livet, for min interesse for personlig utvikling, i arbeidslivet, i min kommunikasjon med venner og familie og ikke minst for å skape verdifullt innhold på Målbevisst.no.

Jeg har lekt med mange ulike tanker og idéer om hvordan jeg skal bruke denne verdifulle erfaringen i livet, og det er nettopp det jeg kommer til å gjøre. Leke meg og prøve det ut.

Nysgjerrig på coachingutdannelsen?

Er du nysgjerrig på coachingutdannelsen til Erickson Coaching? I så fall vil jeg virkelig anbefale deg å snoke litt rundt på nettsidene til Erickson Coaching. Hvis du befinner deg i Oslo, så har du også muligheten til å dra på gratis kveldssamling de fleste mandager for å få mer informasjon, se coaching demonstrert og ikke minst få avtale om å få gratis prøvecoaching og dermed oppleve selv hva coaching egentlig er.
 

Tusen takk for nå

Jeg sa det med blomster på siste modul, men jeg sier det igjen. Tusen takk til Jan Georg og Erickson Coaching for denne unike muligheten jeg har fått. Jeg setter utrolig stor pris på det og jeg kan med hånden på hjertet si at denne reisen gjennom Erickson Coaching så langt har ført til store forandringer i meg og i livet mitt. Jeg vil også takke Bernt, som har gitt meg masse verdi gjennom sine fantastisk flotte kursdager. Jeg vil takke alle kursassistenter som alltid har vært hjelpsomme og støttende. Og ikke minst vil jeg takke alle kursdeltagerne jeg har møtt gjennom hele kursets løp. Dere er fantastiske hele gjengen!