Det er mange veier til sertifisering og full ICF-akkreditering for norske coacher.
Det finnes per januar 2012 tre ICF-godkjente skoler i Norge.
Erickson var en av de tidligste som fikk ACTP-sertifisering (Accredited Coach Training Program), og er aktiv deltaker i videreutviklingsarbeidet, blant annet ISO-sertifisering.
FAQ: Om medlemsskap og sertifisering i coachforeninger
Hvorfor er Erickson medlem av ICF (International Coach Federation)?
ECN: ICF er en medlemsorganisasjon for profesjonelle coacher som siden 1992 har vært kjent for å sette den høyeste standard for coach-profesjonene. ICF er anerkjent som den eneste globale organisasjon for uavhengig sertifisering av profesjonelle coacher uansett skoleretninger og fagbakgrunn. Trenerne i ECN har også siden 90-tallet bidratt til å trekke ICF til Norge. Det er viktig for oss at ICF har sertifiseringsordninger med generelle kriterier og er åpen for alle som ønsker å utøve sin coachingprofesjon. Dernest har ICF rfe-sertifiserings-system som gjør at trenere, utdanning og eksamenssystem blir kontrollert hvert fjerde år av ICF sentralt.
Hvorfor er Erickson ikke medlem av DNCF (Den Norske Coachforening)?
ECN: Siden DNCF har en grunnleggende forutsetning for sin sertifisering og medlemskap, at man må ha NLP utdannelse i bunnen, regner vi DNCF først og fremst som en interesseorganisasjon for NLP utdanninger og ikke som en generell forening for coaching som profesjon. En forening trenger å ha et generelt utvalgskriterium og ikke et forhåndsvalgt, spesifikt utvalgskriterium som for eksempel NLP eller Gestalt eller psykosyntese m.m. Vi synes det er fint at NLP-miljøet i Norge har samlet seg om NLP som metode og filosofi og utvikler dette i retning coaching. Og det har Erickson gjort i 10 år allerede. Når DNCF en gang åpner opp sin forening og sin sertifisering for alle metode-bakgrunner – dvs. også annet enn NLP – vil vi reelt vurdere medlemskap. Inntil da anser vi DNCF mer som en norsk forening for NLP-coaching og NLP-coacher.
Er flere NLP-baserte coachutdanninger medlem av ICF?
ECN: Ja, det er flere. Da Erickson sin utdanning ble ICF-godkjent i 2004, var vi den andre NLP-baserte coachutdanningen godkjent i ICF.
Hva er forskjellene mellom NOKUT godkjenning og ICF-godkjenning?
ECN: Et stort spørsmål. Kort sagt anser vi NOKUT som en kontrollinstans med fokus på utdannings vitenskapelige dokumentasjon etter vitenskapelige kriterier, slik som høyskolene er underlagt. I de tilfeller tror vi at fokus for kontrollen i for stor grad blir dokumentasjon på coaching som teori og overvekt på at studenten dokumenterer sin coaching-kompetanse basert på evnen til å prestere på skriftlig eksamen.
ICF anser vi som en kontrollinstans for coaching som et praktisk håndtverk. I det tilfelle erfarer vi at fokus på kontrollen i stor grad blir på coaching som praksisfelt utøvd av praktikere av et håndtverk og med støtte i coaching-teori basert på skriftlig/muntlige eksamener. Studenten må her dokumentere sin coaching-kompetanse først og fremst basert på evnen til å prestere i praksis og dernest å kunne snakke om det etterpå.
FAQ - Om spørsmål fra journalister
Det sies at Erickson er den ”strengeste” skolen i markedet, stemmer det?
ECN: Det var en journalist fra Aftenposten som i 2008 åpnet et telefonintervju slik. Det jeg (JGK) svarte da var at ECN kanskje har den tydeligste definisjonen på coaching og hvordan dette er noe annet enn veiledning og mentoring.